Rockopera Don Bosco élete nyomán

Gyermekek fénye

Május 9, 16 óra Péliföldszentkereszt

Szőke István Atilla és Szűts István művének ősbemutatója
a Nyiss ránk! fesztiválon.

IdőpontokPróbák, előadások, bemutatók

  1. 2015. nyár
  2. május 7. csütörtök - próba
  3. május 8. péntek - főpróba
  4. május 9. 16 óra - ősbemutató
Próba Péliföldszentkereszten
Főpróba Péliföldszentkereszten.
Ősbemutató Péliföldszentkereszten, a Nyiss Ránk! fesztiválon, 16 órakor.
Bővebben: Péliföldszentkereszt, Nyiss Ránk!
A belépés ingyenes, szabadtéri előadás!
next
prev

A történet

Ilyenek a szaléziak: jót hordozó vidám fiak!

Don Bosco születésének 200. évfordulója tiszteletére A fiatal Fiú rossz társaságba keveredik, összeveszik édesanyjával, szakít szerelmével. Az őket figyelő Rendőrminiszter végül a börtönbe küldi az egész csapatot. A börtönben meglátogatja őket egy pap, Don Bosco, akinek hatására a fiatalok lassacskán megjavulnak. A Rendőrminiszter őt is figyelteti, börtönbe akarja zárni. Don Bosco az elhagyatott, szegény gyermekeknek megalapítja az Oratóriumot, ahol mindenki menedéket talál. A börtönből kiszabaduló csapat tagjai is. Miután a fiatal Fiúnak meghal az édesanyja, Don Bosco lesz a tanítója. A pap neveli, okítja a körülötte élő fiatalokat, mesél nekik az álmairól, az életéről s adományokat is gyűjt. Amikor megbetegszik, Szűz Mária segítségével csodálatos módon meggyógyul. Később a nyomdában a Rendőrminiszter csapdát állít neki, de a Fiú ügyesen megmenti őt. A városban járvány tör ki, sokan meghalnak, közöttük van a Rendőrminiszter is, aki halála előtt bocsánatot kér a paptól. Don Bosco megalapítja a Szalézi Szent Ferenc Társaságát. Találkozik a pápával, aki egy templom építésével bízza meg, ami fel is épül hét esztendő alatt. Don Bosco 73 éves korában, betegségtől meggyötörten elfárad, és meghal. Halálos ágyánál a Fiú és a Lány, akik ismét együtt vannak, megfogadják,hogy tovább viszik és elterjesztik a világban Don Bosco szellemiségét.

 

További közreműködők:Vizeli Ágota, Vizeli Réka, Márton Barbara, Kollárik Péter, Takács Emil
Gyerekek: Rigó Levente., Pethő Marcell, Szabó Dávid, Kalmár Barnabás, Pákozdi Csaba, Hunyák Maxim, Takács Norbert, Óvári Ákos
Díszlet: Siklósi József Ybl-díjas építész
Jelmez: Balai Zsuzsanna A rendező munkatársa: Kormányosi Miklós
Rendező-koreográfus: Bakó Gábor – Vizeli Csaba

Az előadás szereposztása:
Írta: Szőke István Atilla
Zeneszerző: Szűts István
Színpadra alkalmazta és rendezte: Vizeli Csaba
Don Bosco: Vadkerti Imre
Idős Don Bosco: Gerdesits Ferenc
Szűz Mária: Kuczmann Ágnes
Fiú: Sándor Péter
Lány: Fehér Nóra
Sötét alak 1.: Balogh Attila
Sötét alak 2.: Gombás Ádám
Ratazzi miniszter: Laklóth Aladár
Margit mama: Tóth Renáta
XIII. Leó Pápa: Makrai Pál
Garelli Bertalan: Pipper Dávid
Megvásárolható CD-n a Don Bosco Kiadónál

GY.I.K.Gyakran ismételt kérdések

Ki az a Don Bosco?

Bosco Szent János olasz katolikus pap, a Szalézi Társaság, férfi szerzetesrend megalapítója. Gyakran csak Don Boscóként emlegetik. A "Don" olaszul azt jelenti: "áldozópap". Egy szerzetestársaságot alapított, melynek főleg a legszegényebb fiatalok gondozása a célja. Aztán magához hívta mindazokat, akik úgy döntöttek, "hogy követik", mint szaléziak. Ez a név Szalézi Szent Ferenctől ered, aki nagyon népszerű szent Észak-Olaszországban, ahol Don Bosco is született. Ő választotta ki a Szalézi Szent Ferencet Társasága védőszentjének, mert azt akarta, hogy minden munkatársa is ennek a szentnek a hiteles emberiességét utánozza.

Kik a szaléziak?

A Szalézi rend klerikus szerzetesi kongregáció a római katolikus egyház keretein belül. Hivatalos elnevezése: Don Bosco Szalézi Társasága, szaléziak. "Don Bosco Szalézinak" lenni azt jelenti, hogy az ember olyan katolikus szerzetesrend tagja lesz, melyben a tagok egész életüket Istennek szentelik a fiatalok, főleg a legszegényebbek és szűkölködők nagylelkű szolgálata által. Ezt az életformát az ember a szerzetesi fogadalmak letételével kezdi, közösségben élve, miközben a fiatalokat neveli és evangelizálja Don Bosco példája szerint.

Hol kapható a CD?

A Don Bosco Kiadónál. Cím: 1032 Budapest, Kiscelli utca 79.
A Kiadó facebook oldala: www.facebook.com/donbosco.kiado

Hol van Péliföldszentkereszt?

Péliföldszentkereszt országosan ismert búcsújáróhely. Komárom-Esztergom megye egyik leglátogatottabb kegyhelye, ősi zarándokhely, mely a 633 méter magas Gerecse nyúlványa és a 374 m magas Öregkő hegy lábánál fekszik. Péliföldszentkereszt Bajót községtől 4 km-re fekszik.
Megközelítése: a 10-es úton haladva Dorog-Tokod-Péliföldszentkereszt, vagy Nyergesújfalu-Bajót-Péliföldszentkereszt.