Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Statisztika / Szalézi Társaság Magyar Tartomány \ Szalézi házak >

A Don Bosco Szaléziak
Szent István Magyar Tartománya

Hazánkban már 1913-ban letelepedtek az első szaléziak Péliföldszentkereszten (Komárom-Esztergom megye) a legendás hírű Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartunk számon. A kis lelkes csapathoz egyre többen csatlakoztak és Magyarországon is működésbe lendült a "szalézi mű", megkezdték az ifjúság javát szolgáló áldásos munkájukat. Egymás után nyitották meg házaikat, iskoláikat, diákotthonaikat Balassagyarmaton, Borsodnádasdon, Budapesten, Esztergomtáborban, Gyulán,hazak1950-ig Magyaróváron, Mándokon, Mezőnyárádon, Nyergesújfalun, Pestszentlőrincen, Péliföldszentkereszten, Rákospalotán, Szombathelyen, Tanakajdon, Újpesten, Visegrádon. Az 1946-47-es tanév adatai szerint 31 rendtárs hitoktatott 37 iskolatípusban, 227 iskolában, heti 288 órában 5062 gyermeket. 1950-ben, amikor a szerzetesrendek működését megtiltották, a szerzeteseket szétzavarták 280 magyar szalézi szerzetes működött több mint 15 helyen.

1989-ben a megmaradt 83 magyar szalézi újra megkezdte működését. Nagy nehézségek árán ismét visszatértek régi alapításaik egy részébe. Céljuk töretlen: szolgálni és nevelni az ifjúságot Don Bosco útmutatásai szerint nagy szeretettel, hozzáértéssel, vidám hangulatban. Jó állampolgárokat és jó keresztényeket akarnak nevelni, hitet és életcélt akarnak nyújtani a kallódó, nehézségekkel küszködő, a társadalom szélére sodródott fiataloknak is.

Jelenleg szalézi rendház működik Óbudán, Újpesten, Rákospalotán, Péliföldszentkereszten, Kazincbarcikán és Szombathelyen; plébánia Óbudán, Újpesten, Rákospalotán, Nyergesújfalun, Kazincbarcikán és Szombathelyen; óvoda Óbudán, általános iskola Óbudán, középiskolák Kazincbarcikán és Nyergesújfalun, technikumok és szakgimnáziumok Újbudán, kollégium Óbudán (főiskolai/egyetemi fiú) és Kazincbarcikán (középiskolai fiú). Budapesten működik a Don Bosco Kiadó, Péliföldszentkereszten a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont, Kazincbarcikán pedig a Don Bosco Nyomda és a Don Bosco Sportközpont. Szalézi oratórium van Óbudán, Újpesten, Nyergesújfalun, Kazincbarcikán, Szombathelyen, valamint Balassagyarmaton és Jászszentlászlón (munkatársak).

A 2020. év végi adatok szerint a rendtársak száma összesen 31 (18 pap, 4 örökfogadalmas testvér, 9 szerzetesnövendék), közülük 10 misszionárius (4 vietnami, 3 indiai, 2 nigériai, 1 lengyel).

A magyar szaléziak Szent Istvánról elnevezett Magyar Tartománya alapítási éve 1929. Fővédőszentje Szent István király.