Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Szentek / Szalézi Szentség

Murialdo Szent Leonardo

Murialdo Szent Leonardo
(1828-1900)
Áldozópap
Emléknap: május 18.
Murialdo Leonardo 1828. október 26-án született Torinóban, egy jómódú család nyolcadik gyermekeként. Csupán négy éves volt, amikor édesapja meghalt, mégis kitűnő keresztény nevelésben részesült a savonai piarista kollégiumban. Fiatal korában súlyos lelki válságon megy keresztül, melynek végén megtér, és ráébred papi hivatására.

Torinóban megkezdi filozófiai és teológiai tanulmányait. Ezekben az években kezd el dolgozni az „Őrangyal” oratóriumban, unokatestvére, a teológus Roberto Murialdo vezetésével. Ennek az együttműködésnek köszönhetően közvetlen közelről látja a torinói fiatalok, utcagyerekek, bebörtönzöttek, kéményseprők és inasok problémáit. 1851-ben pappá szentelik. Szoros kapcsolatban együtt dolgozik Don Cafassóval és Don Boscóval is, akitől elfogadja a Szent Alajos Oratórium igazgatói posztját. Leonardo elsajátítja a megelőző módszert, tanulmányozza, és minden későbbi nevelői munkájában alkalmazza. 1 866-ban rábízzák az Artigianelli Kollégium vezetését Torinóban, ahol az elhagyott és szegény gyermekek befogadásával, emberi, keresztényi és szakmai nevelésével foglalkozik. Rengeteget utazik Olaszországban, Franciaországban és Angliában, hogy meglátogassa a nevelési- és segélyszervezeteket, tanuljon tőlük és tökéletesítse saját nevelési módszerét.

Egyik kezdeményezője az első katolikus közkönyvtáraknak és a Katolikus Munkások Egyesületének, melynek hosszú évekig egyházi segítője lesz. 1873-ban néhány munkatársa, Murialdo József segítségével megalapítja a Szent József Kongregációt. Apostoli céljuk a fiatalság nevelése, elsősorban a szegény és elhagyott fiatalságé. Oratóriumokat, szakiskolákat, családi házakat és mezőgazdasági létesítményeket alakít ki a dolgozó gyermekek számára. Elmélyíti ismereteit, különösen a fiatalok szakmai képzésével és a jó sajtóval kapcsolatban. Mottója: „Cselekedni és hallgatni”.

Imádságos és lelki ember volt, a cselekvésben elmélkedő, akárcsak Don Bosco. 1884 körül gócos tüdőgyulladást kapott. Don Bosco elment, hogy megáldja, és ugyan megpróbáltatások és nehézségek közepette, de 1900. március 30-ig élt. Edesapjának kisgyermekkorában történő elvesztése arra sarkallta Leonardót, hogy apja és vezetője legyen azoknak a fiataloknak, akiket az Úr rá akart bízni. Élete és művei barátja és példaképe, Bosco Szent János mellé állítják.

VI. PÁL PÁPA 1963. NOVEMBER 3-ÁN BOLDOGGÁ , 1970. MÁJUS 3-ÁN SZENTTÉ AVATJA