Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Magyar Tartomány / Egy új Don Bosco született… Andrásfalvy János atya tartományfőnöki beiktatása

Egy új Don Bosco született… Andrásfalvy János atya tartományfőnöki beiktatása

Egy új Don Bosco született… Andrásfalvy János atya tartományfőnöki beiktatása

2019-12-29 Vasárnap   |   #Magyar Tartomány   |   KIEMELT   |   ARCHIVÁLT

tartományfőnök  • ünnep  • Kazincbarcika  • beiktatás  •

Szép és megható ünnep volt december 28-án a kazincbarcikai Szent Család-templomban: beiktatták hivatalába a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány új tartományfőnökét, Andrásfalvy János atyát.

A lassan szállingózó vendégeket rózsafüzért imádkozó csoport fogadta a templomban, akik az új tartományfőnökért fohászkodtak Kukuczka Robert atya vezetésével. Kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek a Szalézi Család tagjai Óbudáról, Újpestről, Szombathelyről, Nyergesújfaluról, Mogyoródról, Pesthidegkútról és Egerből, barátok, ismerősök és munkatársak, hogy együtt ünnepeljenek a szaléziakkal és támogatásukról biztosítsák az új tartományfőnököt.

A szentmisét együtt mutatta be a leköszönő és az új tartományfőnök Tadeusz Rozmus atyával, a Közép-Észak-Európa Szalézi Régió megbízottjával, aki Ángel Fernández Artime rendfőnök, Don Bosco tizedik utóda képviseletében érkezett, Albert van Hecke, korábbi régiós megbízottal, aki két évig magyar tartományfőnök is volt, és számos szalézi és egyházmegyés pappal. A szertartáson jelen voltak a Szalézi Család tagjai, a szaléziak barátai és munkatársai. Megtisztelte az ünnepet jelenlétével Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és Klimon István, a város alpolgármestere is.

Egy igazi nagy családi ünnep volt!

A szentmise kezdetén Ábrahám Béla leköszönő tartományfőnök szóvá is tette, hogy nem számított arra, hogy ilyen sokan lesznek. Kiemelte, hogy harminc éve újra szabadon tevékenykedhetnek a szaléziak hazánkban, és az újraindulás óta Andrásfalvy János lesz az ötödik tartományfőnök. Hálát adott a nyolc év kegyelmeiért és köszönetet mondott mindazoknak, akikkel együtt küzdhetett és tevékenykedhetett a fiatalokért. Arra kért mindenkit, hogy legalább ennyi szeretettel, kedvességgel, lelkesedéssel segítsék az új tartományfőnököt.

A régióvezető, Tadeusz Rozmus atya azzal kezdte szentbeszédét, hogy hosszú prédikációval készült erre az alkalomra, amit most nem fog fölolvasni, csupán néhány gondolatot oszt meg az ünneplő hallgatósággal.

Mindenekelőtt a rendfőnök szívélyes üdvözletét közvetítette és kiemelte, hogy a tartományfőnök Don Boscót jeleníti meg egy tartomány számára. A mai találkozás nagy ünnep, amely mindenekelőtt az élet ünnepe. Amikor egy családban megszületik egy gyermek, akkor az életet ünnepeljük – amikor a Szalézi Családon belül megszületik egy új tartományfőnök, akkor ez mindig a Szalézi Család életerejét képviseli. Néhány napja megszületett Jézus, most pedig „megszületett” egy új tartományfőnök: János atya, aki „gyermekként” van köztünk. Jó látni, hogy a Magyar Tartománynak van életereje, amelyből merít! Szép látni, hogy a múltban hogyan haladtak előre a magyar szaléziak, és ahogy egy családon belül szép visszagondolni a szülőkre, nagyszülőkre, ugyanígy a szaléziak is erőt merítenek azoknak a példájából, akik előttük jártak, és ezek közül is az egyik legkiemelkedőbb Havasi József atya, aki élete minden erejét a Szalézi Tartomány újjáépítésének szentelte. Megköszönte Albert van Hecke atyának, aki Belgiumból érkezett az ünnepre, és aki volt régióvezetőként, majd tartományfőnökként is sokat tett a Magyar Tartományért, a tartomány éléről távozó Ábrahám Béla atyának és utódjának, Andrásfalvy János atyának is, és biztosított mindenkit arról, hogy utánuk is lesznek, akik továbbadják Don Bosco gyönyörű karizmáját.

„A Szalézi Család életét ünnepeljük a mai napon, és ami ehhez kapcsolódik: a döntések, amelyekkel a tartományfőnökök a Jóisten akaratát közvetítik, és amelyeket hit nélkül nem lehet meghozni” – mondta Rozmus atya, majd felidézte Don Bosco álmát a két oszlopról, hangsúlyozva, hogy a mai társadalom problémái közepette is létezik ugyanez a két biztos pont: az Eucharisztia és a Szűzanya.

Beszédének harmadik üzenetét is a családdal kapcsolta össze az elöljáró, kiemelve, hogy Don Bosco gondolatát nem érthetjük meg a család képe nélkül, ennek az üzenete mindig is nagyon fontos a Szalézi Család számára, amely a maga 32 különböző ágával a legnagyobb szerzetesi család az Egyházban. Tadeusz Rozmus felidézte, hogy amikor 2015-ben a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikában, Don Bosco születésének 200-ik évfordulóján találkozott a Szentatyával, ő személyes hangvételű beszédében maga is „családtagként” szólt a megjelentekhez, hiszen Ferenc pápa is volt szalézi növendék, szülei pedig szalézi munkatársak.

„Ez a mai ünnep mindannyiunknak egy családi ünnep, a Szalézi Család ünnepe, amely jelen van az egész világon, Béla atya és János atya megtestesítik a világszerte működő kilencven szalézi tartományt, ahol arra törekednek, hogy megszólítsák a társadalom különböző rétegeihez, de kiemelten a szegényebb réteghez tartozó fiatalokat. Az Egyház vezetői ezért nagyon hálásak, itt, Magyarországon is, hiszen a szaléziak nem önmagukáért, hanem a fiatalok miatt érkeztek ide, Kazincbarcikára és más helyekre is az országban” – szögezte le a régióvezető.

Tadeusz Rozmus hangsúlyozta, hogy a régi tartományfőnök leköszönése és az új beiktatása a szalézi élet szépségét és erejét idézi elénk és megköszönte Béla atyának a nagyszerűen végzett szolgálatot. Tizennyolc tartomány működését követi a rábízott régióban, amelyek között a Magyar Tartomány számszerűleg ugyan nem a legnagyobb, de kreativitását és dinamizmusát tekintve nagyon nagy jövő előtt áll, ahol a fiatalok érdekében nagyon sokat tesznek, és az előző években nagy döntéseket hoztak meg.

Az előző tartományfőnök méltatása után az új tartományfőnököt köszöntötte az elöljáró, aki készen áll arra, hogy a maga nyitottságával és felelősségvállalásával átvegye és folytassa ezt a munkát. „Mert nem egyszerű tartományfőnöknek lenni. Nagyon szép részt venni egy ilyen ünnepen, ahol mindenki örül és tapsol, de ott vannak a mindennapi kihívások, amelyekre megoldásokat kell keresni” – hangsúlyozta Rozmus atya.

„Kedves János, szeretnélek most téged köszönteni, és azt kívánom, hogy mindazt, amit elődeid – Havasi atya, Béla atya – előkészítettek, azt előre tudd mozdítani, mindenekelőtt kibontani és megerősíteni. Don Bosco tizedik utóda nevében szeretném megköszönni neked, kedves János, hogy vállaltad ezt a nagy feladatot és azt mondom neked: Coraggio! (Bátorság!) Avanti! (Előre!) És ne felejtsd el, hogy mögötted mindig ott van a Szentlélek, aki elkísér!” – zárta beszédét az elöljáró, ami után az új tartományfőnök az Apostoli Hitvallás elmondásával és sajátkezű aláírásával pecsételte meg a tartományfőnöki hivatal átvételét, a jelenlevők pedig hangos tapssal fejezték ki örömüket és bátorításukat.

A szentmise végén az új tartományfőnök, Andrásfalvy János atya köszönetet mondva elődének felidézte Ábrahám Béla atya gazdag, szerteágazó munkásságát, Béla atya pedig a munkatársainak mondott köszönetet áldozatos munkájukért és az elért sikerekért.  „2020-ban folytatódjon a Magyar Tartomány élete Don Bosco nyomdokain, jó keresztények és becsületes állampolgárok nevelésével” – zárta a beszédek sorát az új tartományfőnök.

A szentmisét köszöntések, jókívánságok követték. Nagyon sokan szerették volna megszorítani az újonnan beiktatott tartományfőnök kezét, megveregetni a vállált és biztosítani őt támogatásukról, imáikról. Bizonyára olyan pillanatok ezek, amelyeket sokáig felidéznek majd, Andrásfalvy János atya pedig tartományfőnökként sokat tud majd meríteni ezeknek a pillanatoknak a feléje irányuló szeretethullámaiból, amelyekben bővelkedett ez a nap.

Végül a Don Bosco Sportközpont helyiségeiben, terített asztal mellett zárult az ünneplés, immár kicsit kötetlenebben, igazi családias hangulatban, ami annyira jellemzi Don Bosco szalézi szerzeteseit, hiszen, őt idézve: „A családiasság szeretetet szül, a szeretet pedig bizalmat.”

 

Szaléziak.HU

Kapcsolódó cikkek

Kazincbarcika – Nemzetközi szalézi kupán vettek részt a magyar szalézis diákok

Kazincbarcika – Nemzetközi szalézi kupán vettek részt a magyar szalézis diákok

#Magyar Tartomány 2023-06-14, Szerda

Az olaszországi Lignano Sabbiadoróban rendezték meg 2023.május 18-22. között a szalézi PGS (Polisportive Giovanili Salesiane – Szalézi Ifjúsági Sportok)..

Kazincbarcika – Rockoperát mutattak be Don Boscóról a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulói

Kazincbarcika – Rockoperát mutattak be Don Boscóról a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulói

#Magyar Tartomány 2023-06-09, Péntek

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai 2023. június 7-én 18 órától, a Don Bosco Sportközpontban bemutatták a Gyermekek fénye című..

Kitüntetések szalézi pedagógusainknak

Kitüntetések szalézi pedagógusainknak

#Magyar Tartomány 2023-06-07, Szerda

A helyi pedagógusnapi ünnepségeken kitüntető díjban részesültek kiváló szalézi nevelőink, pedagógusaink Molnárné Marczis Erzsébet Kazincbarcikán és..

Kazincbarcika – Újra Don Bosco Fesztivál!

Kazincbarcika – Újra Don Bosco Fesztivál!

#Magyar Tartomány 2023-05-28, Vasárnap

Május utolsó teljes hetében ismét megrendezték a Don Bosco Sportközpontban a kisközösségek csapatépítő programsorozatát, a Don Bosco Közösségi..

Mazzarello Mária, a figyelmes és gondoskodó anya örök példája

Mazzarello Mária, a figyelmes és gondoskodó anya örök példája

#Szalézi világ 2023-05-13, Szombat

Május 13-án a Szalézi Család Mazzarello Szent Mária Domenica emlékét ünnepli, aki Don Boscóval közösen alapította a Segítő Szűz Mária Leányai..

Címkék

 • 1% • 28EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • avatás • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bíboros • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • csapatépítés • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • digitális • ...
Összes címke
< Az első magyar szalézi 100. égi születésnapjánAndrea Beltrami, aki tökéletesen megélte a szalézi karizma áldozatos oldalát >