Főoldal / Szalézi világ / Olaszország - Megjelent a Bosco Food: a nemzetközi szalézi szakácskönyv

Olaszország - Megjelent a Bosco Food: a nemzetközi szalézi szakácskönyv
2025-06-04 Szerda | #Szalézi világ
könyv •
A Bosco Food című szakácskönyv az első szalézi missziós expedíció 150. évfordulója alkalmából jelent meg.
Június 4-én Caracciolo Szent Ferencnek, a caracciolóiak rendje társalapítójának ünnepe van, aki a szegénységi, tisztasági és engedelmességi fogadalmához hozzátette az egyházi hivatalokról való lemondást. Az Eucharisztia, a „Jézus kenyere” iránti mély szeretete, a nagy mennyiségű élelmiszer adományozásában való szorgalma és a nagylelkű jótékonysági cselekedetei miatt Caracciolo Szent Ferencet a szakácsok védőszentjévé nyilvánították. Az ő ünnepnapján, életre kelt a három évvel ezelőtt indított „Bosco Food” projekt a Nemzetközi Szalézi Szakácskönyv kiadásával, amely kulináris recepteket tartalmaz minden olyan országból, ahol Don Bosco Szaléziak megtalálhatók.
A művet a Missziós Szektor szerkesztette és Pavel Ženíšek atya koordinálta, hogy bemutassa a kultúrák hatalmas gazdagságát és sokszínűségét, kezdve a kulináris művészettel.
Idén ünnepeljük az első szalézi missziós expedíció (1875. november 11.) 150. évfordulóját, amely Don Bosco karizmájának öt kontinensen való elterjedését indította el. Az évforduló mottója: „ Adj hálát, gondold újra, indítsd újra ” vezérli az összes kezdeményezést, amely e fontos esemény megünneplésére és teljes megélésére született.
A Cagliero missziós animációjával, a Cagliero11 hírlevéllel együtt, 2022 és 2024 között minden héten küldtek egy receptet mind a 137 országból, ahol a szaléziak jelenleg élnek, bemutatva az összetevőket, az elkészítést, néhány információt az adott országról, a vallási helyzetet és a szalézi jelenlét rövid történetét. Ezután az összes anyagot összegyűjtötték és rendszerezték, amíg meg nem jelent a kétnyelvű könyv, olaszul és angolul.
„Jól tudjuk, hogy az étel nemcsak a test tápláléka, hanem kapu a kultúrákhoz, a találkozás és a párbeszéd erőteljes eszköze. Mi lehetne jobb módja a szalézi missziós elkötelezettség megünneplésének és megújításának a világban, mint felfedezni néhány receptet, amelyek kiemelik az egyes országokat?” – mondja a Missziós Szektor.
Tehát az albán „tavë kosi”-tól a zimbabwei „mazondo”-ig, Don Boscóról és az ételekről szóló írásokon keresztül, a 331 oldalon a Bosco Food izgalmas utazást kínál a főzésen, a kulturális hagyományokon, a mitológiai meséken és a szegény és rászoruló fiatalok nevelési munkáján keresztül a világ minden táján.
Egy olasz gasztronómiai író szavait idézzük, aki a könyvet „kiváló hozzájárulásnak a minőségi élelmiszer-sokszínűség innovációjához e rendkívüli vallási gyülekezeten keresztül” nevezte.
A Bosco Food könyv nyomtatott példányainak átvételével kapcsolatos információk a cagliero11@sdb.org címen kaphatók.
ANS-Róma/Szaléziak.HU