Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / Segítő Szűz Mária kilenced - 3. nap, témája: a fiatalok

Segítő Szűz Mária kilenced - 3. nap, témája: a fiatalok

Segítő Szűz Mária kilenced - 3. nap, témája: a fiatalok

2022-05-17 Kedd   |   #Szalézi világ   |   ARCHIVÁLT

Mária Keresztények Segítsége  • kilenced  • ima  •

Szűz Mária, a remény Anyja hallgasd meg a fiatalok türelmetlenségét. A szinte véget nem érő jövő kilátása a fiatalok jövője, amely a mások álmai, erőforrásai és energiái megélésének kihívását adja a világnak, mint valami csodálatos ígéret, ami nem akar csalódást okozni. Ez a remény beteljesíthető a názáreti Jézus társaságában, a kor és az örökkévalóság útján.

Alkalmazás

Egy este egy csoport fiatal a tűz körül megkérdezte: „Mi az élet titka?”

„Van egy kút, amely tudja a választ” – mondta táborhely idős gondnoka.

Enyhe éjszakai szellő lengedezett, így a fiatalok úgy döntöttek, hogy elmennek a kúthoz.

Amikor odaértek, feltették a kérdést a kútnak. A válasz a mélységből visszhangzott: „Menjetek a falu terére: ott megtaláljátok, amit kerestek.”

Reménnyel telve engedelmeskedtek, de a megjelölt helyen csak három üzletet találtak: az egyikben drótot árultak, a másikban furcsa faformákat, a harmadikban pedig fémdarabokat.  

A fiatalok csalódottan tértek vissza a kúthoz, hogy magyarázatot kérjenek.

„Majd később megértitek” – válaszolta az.

Késő este volt, amikor egy fiatalember alaktalan hátizsákkal csatlakozott hozzájuk a tábortűz mellett. Előhúzott egy szitárt, és elkezdett játszani.

A zene elsöprő, vibráló, inspiráló volt.

Az elbűvölt fiatalok örömmel kiabáltak.

Megértették: a szitár drótból, fémből és fából készült, mint amit a boltokban láttak a téren, amiről nem gondolták, hogy különös jelentőséggel bír.

 

A rendfőnök kommentárja

Világunknak olyan fiatalokra van szüksége, akik Istennel együtt álmodnak életük értelméről és beteljesedéséről. Istennek van egy személyes terve mindegyikük számára, hogy vezesse őket, és arra ösztönözze, hogy előre nézzenek. A Szalézi Család minden tagjának feladata, hogy elkötelezze magát amellett, hogy elkísérje a fiatalok szívében hordozott energiát, mert – ahogy Ferenc pápa mondja – nem szabad megfosztani őket a reménytől egy olyan világban, amelyben nem mindig találják meg azt a logikát vagy dinamikát, amely számukra kedvező. A mai fiatalok, mint a fiatalok minden korban és helyen, egy baráti kézre várnak, hogy segítsen nekik növekedni és kiteljesedni. Látva a proaktív és „megelőző” helyzeteket, az animációt számos olyan dimenzióban, mint a színház, a sport, a művészet, a játékok, a zene, a személyes elkísérés, amely behatolhat az ember mélységeibe – ez az a fajta figyelem, amelyet hagyományunk adott nekünk, meghívva minket, hogy kreatívak legyünk a mai új körülmények között.

Szembesülve a fiatalok sérült világának szomorú panorámájával, mi, szaléziak a „fiatalokkal vagyunk”, mert Don Boscóhoz hasonlóan végtelenül megbízunk bennük és bízunk abban az ígéretben, amit jelentenek, az akaratukban, hogy a kezükbe vegyék jövőjüket, és maguk mögött hagyják a szegénység minden formáját. Mindig a fiatalok mellett állunk, mindig értük dolgozunk. Hiszünk az egyén értékében, egy jobb és más világ lehetőségében, és természetesen az oktatás nagy erejében.

 

Szalézi referencia

Egy este 1847 áprilisában, miután egy beteg ember miatt hosszabb ideig a városban kellett maradnia, Don Bosco késő este visszatért Valdoccóba. A környéken mintegy 20 fiúból álló csoport kezdte el gúnyolni őt. „A papok mind fukarok” – mondta az egyik. „Gőgösek és intoleránsak” – mondta a másik. „Próbáljuk ki!” – kiáltotta a harmadik.

Don Bosco lelassított, úgy tett, mintha nem hallotta volna őket és odament hozzájuk:

„Jó estét, kedves barátaim, hogy vagytok?”

„Nem túl jól, Atyám, szomjasak vagyunk, és nincs pénzünk, vehetne mindannyiunknak egy korsóval.

A többiek körülvették, így nem tudott elmenekülni.

„Boldogan fizetek nektek egy kört – mondta Don Bosco –, de én is veletek szeretnék lenni.”

„Menjünk” – válaszolták.

Don Bosco nem csak azért tartotta be a szavát, hogy elkerüljön valami rosszabbat, hanem azért is, hogy megpróbáljon megnyerni néhány lelket. A kocsmában egy vagy több palackot hozatott a fiúknak. Amikor ezeket a fickókat egy kicsit nyugodtabbnak és jókedvűnek látta, azt mondta:

„Most meg kell tennetek valamit nekem.”

„Mondd csak bátran! Nem csak egy, hanem két vagy három dolgot is meg fogunk tenni, mert mostantól a barátaid akarunk lenni.”

„Ha a barátaim akartok lenni, akkor ne vegyétek a szátokra hiába Isten és Jézus Krisztus nevét.”

„Igazad van, néha egy-két szó elhagyja szánkat anélkül, hogy észrevennénk” – felelte az egyik fiú.

„Jó; most már menjünk innen, térjünk haza. De vasárnap várlak benneteket az Oratóriumban!”

„De nekem nincs otthonom” – mondta az egyik.

„Nekem sem” - tette hozzá egy másik, és a többiek közül is néhányan.

„Akkor hol töltitek az éjszakát”?

Don Bosco tisztában volt az erkölcsi veszélyekkel, amelyek leselkedtek rájuk, a legtöbbjük vidéki, ezért így szólt: 

„Gyertek, az Oratórium mindenkinek otthona.”

 

Tanúságtétel a szalézi világból

Szalézi Munkatársak a Fülöp-szigeteken

Susan Garate vagyok, szalézi munkatárs és szalézi nevelő a Tondo Don Bosco Ifjúsági Központban. Oktatóként sok olyan problémának voltam tanúja, amelyekkel Tondo fiataljai szembesültek, amelyek közül néhány pénzügyi probléma. Sok ilyen van köztük, valamint az otthoni problémák, például volt ez a ruházati technológiát tanuló diák, aki miatt az egyik szalézi nővérünk megkért, hogy engedjem, hogy ideiglenesen a házunkban maradjon, mert szexuális zaklatásnak volt kitéve a rokonainál, ahol az anyja hagyta őt. De annak ellenére, hogy ez a nagyon traumatikus élmény érte, nagyon eltökélt volt, hogy diplomát szerezzen itt a Don Boscóban. Azon az éjszakán, amikor a nagybátyja meg akarta erőszakolni, képes volt megszökni, és a szalézi nővérek házában találta magát. És ez a jó FMA nővér megkért, hogy vigyem el, amit én megtettem. A mi házunkban maradt, amíg le nem diplomázott, és most kényelmes életet él. Jelenleg Szaúd-Arábiában dolgozik, mint szabó.

A fiatalok között számos pénzügyi probléma merül fel. Mint mindenki tudja itt Tondóban, hogy a szegénység nagy probléma. Ezért is vannak itt diákok a műszaki és szakmai oktatáson és képzésen, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy főiskolára menjenek. Volt egy a gyakornok, aki történetesen a legidősebb gyerek volt egy hatalmas vidéki családban, egy dolgozó diák. És mivel az órarendje átfedésben volt a munkaidővel, arra gondolt, hogy abbahagyja, mert ha nem dolgozott volna, nem tudta volna kifizetni a különböző díjakat. De egy szalézi pap beszélt velem, megkérdezte, hogy ha megengedem, akkor a házunkban maradna, és megkért, hogy egyelőre én legyek a gyámja. Igent mondtam, és anyagi támogatást is nyújtottam neki, amíg befejezte a tanfolyamot. Nagyon boldog vagyok, mert képes volt nagyon jó eredménnyel lediplomázni. Most egy tekintélyes szaúd-arábiai hotel alkalmazottja, és hallottam, hogy már előléptették és nagyon jó pozícióba került. Minden testvérét egyetemre tudta küldeni.

Ez csak néhány a fiatalok számos történetéből, akik nehézségek árán érik el a nagyszerűséget, és ugyanúgy, mint Don Bosco. Látom, hogy a Don Bosco Tondo fiataljai egyértelműen élő példái, hogy a nehézségek ellenére is sikerre törekszenek, és nem engedték, hogy ezek a kihívások akadállyá váljanak számukra. Szóval, most mindannyian kényelmes életet élnek. Remélem, hogy nem unják a fiatalok történeteinek hallgatását. Érdemes meghallgatni a történeteiket, mert így tudjuk jobban megismerni őket, és így tudom, hogyan segíthetek nekik még a lehető legkisebb módon is.

Don Bosco egyszer azt mondta, hogy: „Elég, ha fiatal vagy, hogy szeresselek” – egészen mostanáig ez a mottó még mindig nagyon releváns, és még mindig tükröződik az ifjúsági központunkban, amit szalézi nevelőinken és szalézi papjainkon keresztül láthatok itt. Szeretnék köszönetet mondani laikus missziós partnereinknek is, hogy folytatják Bosco Szent János küldetését az ifjúság felé, és mint kiválasztott munkatárs örömmel segítek Tondo fiataljainak, a szegénységben élőknek és a marginalizáltaknak abban, hogy jobb jövőt érjenek el a maguk számára. Köszönöm szépen!

 

Imádság - Ráhagyatkozás Máriára

Fogadj be minket a köpenyed alá, ó Anyánk! Te, aki már nagyon fiatalon Názáretben eldöntötted a világ sorsát, segíts, hogy kinyújtsuk karunkat minden fiatal felé. Öleld őket karjaidba és óvd meg a gonosztól, mutasd meg nekik Fiadat, és tárd fel hivatásukat: hogy a világ reménysége legyenek!

Mária, Keresztények Segítsége, könyörögj érettünk!

 

Szaléziak.HU

 

Kapcsolódó cikkek

A rendfőnök májusi üzenete - Segítő Szűz Mária a világban

A rendfőnök májusi üzenete - Segítő Szűz Mária a világban

#Szalézi világ 2024-05-17, Péntek

Kedves Barátaim, a Szalézi Értesítő kedves olvasói! Fogadjátok szívélyes üdvözletemet! Zavaros világban élünk, amelyet háborúk és nem kevés erőszak..

Óbuda – „Fogadj imáidba!”

Óbuda – „Fogadj imáidba!”

#Magyar Tartomány 2024-02-10, Szombat

Az óbudai szaléziaknál a nagyböjti időszakban folytatódik a „Fogadj imáidba!” akció, melynek célja, hogy a templomközösség lelkileg is támogathassa az..

Kilenced Bosco Szent János közbenjárásáért - 9. nap

Kilenced Bosco Szent János közbenjárásáért - 9. nap

#Magyar Tartomány 2024-01-30, Kedd

Január 30., 9. NAP: IMA A LELKEK ÜDVÉÉRT (ISTEN ORSZÁGA)

Kilenced Bosco Szent János közbenjárásáért - 8. nap

Kilenced Bosco Szent János közbenjárásáért - 8. nap

#Magyar Tartomány 2024-01-29, Hétfő

Január 29., 8. NAP: ÉLETSZENTSÉG A HÉTKÖZNAPOKBAN

Kilenced Bosco Szent János közbenjárásáért - 7. nap

Kilenced Bosco Szent János közbenjárásáért - 7. nap

#Magyar Tartomány 2024-01-28, Vasárnap

Január 28., 7. NAP: A FIATALOKÉRT VALÓ ODAADÁS

Címkék

 •  • 1% • 28EK • 29.EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • álom • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • avatás • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bíboros • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • cirkusz • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • csapatépítés • cserkészek • ...
Összes címke
< Segítő Szűz Mária kilenced - 2. nap, témája: az ökológiaÚjbuda - Kreativitás-fejlesztő projekt indult a SZÁMALK-Szaléziban >