Szaléziak.HU - Facebook Szaléziak.HU - Twitter Szaléziak.HU - Youtube

Főoldal / Szalézi világ / Törökország – Félhold és kereszt között – szaléziak Isztambulban

Törökország – Félhold és kereszt között – szaléziak Isztambulban

Törökország – Félhold és kereszt között – szaléziak Isztambulban

2022-08-13 Szombat   |   #Szalézi világ   |   ARCHIVÁLT

szalézi élet  • menekültek  •

Megszorult fiatalok, üldözött hívők és menedékhely egy milliós nagyváros közepén. Hogyan kelt át egy felső-bajorországi pap a Boszporuszon, ragyogó arcok és a toronyban megszólaló harang.

Van sör. Török "Efes" és amerikai "Budweiser". Avril Lavigne „I am with you” című dala szólal meg a hangszórókból. A fiúk a grill mellett állnak, és figyelik, hogy a fasírt, amit itt koftának hívnak, meg ne égjen a grillen. Vicceket mondanak és mesélnek egymásnak arról, amit a nap folyamán tapasztaltak. Ezalatt a fiatalasszonyok keleti fűszerekkel szórják meg salátákat, amit a grill étel mellé tálalnak. Kuncogás, nevetés, poénkodás hallatszik – és hirtelen csend lesz. Mindenki az asztaloknál ül, és imádságra teszi össze a kezét. „Egy megélt közösség hoz össze minket ezen az estén” – mondja Lorenzo püspök, Isztambul legmagasabb katolikus papja –, „meg kell nyitnia a szívünket, hogy meghalljuk egymást, és megértsük a másik aggodalmait.” Később kiderül, hogy ebből van bőven. A „Miatyánk” következik. Angolul, és törökre és arabra lefordítva.

A szaléziak ezt a fajta összejövetelt oratóriumnak nevezik. A futballt az alapító, Bosco Szent János szellemében rugdossák és imádkoznak, a lelki dolgokon gondolkodnak és a hétköznapi dolgokról beszélnek. Simon Härting atya újra és újra megáll kisebb csoportoknál az est folyamán. Ha valaki látja, ahogy fehér pólóban és fekete rövidnadrágban gesztikulál, nevet, hallgat, tanácsot ad és beszél, összetévesztheti nyájának egyik tagjával, nem pedig a pásztorával. A pedagógusok valószínűleg „alacsonyküszöbű ifjúsági munkának” neveznék azt, ami ebben a hátsó udvarban, Isztambul közepén történik. Simon atya és az övéi jelen vannak, anélkül, hogy nagy ügyet csinálnának belőle. És szükség is van rájuk. Mert a fiatal felnőttek olyanok, mint a kicsi, színes halak egy túl nagy tóban. Körbe-körbe repkednek, ismeretlen mélységekbe hatolnak, és mégsem tudják, hol a céljuk, és mikor érik el.

"Ami Moszulban történt, azt nem lehet normális szavakkal leírni"

Ott van Andro és Marcel, ők testvérek. Az egyik a gitáros, göndör hajú, a másik felejthetetlen tekintettel, aki már sokat látott. Talán túl sokat. Mindketten Bagdadból, Irak fővárosából származnak. Később Marcel elmeséli, mi rejlik a kettejük mögött. „Káldeai keresztények vagyunk, és nem túlzás azt állítani, hogy jó életet éltünk. Pénz volt, munka is. Egészen addig, amíg minden szét nem kezdett esni.” 24 éves, és beszámol az amerikai megszállásról, a bizonytalanságról, a támadásokról és arról, amit az újságok politikai rovatai „növekvő vallási intoleranciának” neveznének. Marcel és családja számára ez volt az életük vége.

A síita milíciák megrohamozták a lakásokat és a házakat, és magukkal vitték, amit csak tudtak. „Ezúttal, mondták, csak a holmijaidat visszük el, de ha visszatérünk, és még mindig itt vagy, akkor az életedet is.” Szóval menekülés. Bagdadból egy biztonságos helyre. A család az ország északi részébe költözött, a kurdok által ellenőrzött területekre, amelyeket az amerikai invázió után is viszonylag biztonságosnak és stabilnak tartottak. Moszul városa különösen sok délről érkezett keresztény menedékhelyévé vált. Egészen addig, amíg az Iszlám Állam terroristái meg nem támadták. „Az ezután történteket nem lehet normális szavakkal leírni” – mondja Marcel. - Lehet, hogy - elhallgat, és megvakarja a fejét -, erre vannak bibliai idézetek. Mert ott már meg volt írva, hogy minket, keresztényeket üldöznek majd és próbára tesznek.” A családnak ismét menekülnie kellett. Ezúttal csak a határ és a szomszédos ország, Törökország maradt. „Mindent elvesztettünk, idegenek voltunk, és ezt gyorsan megéreztük ott. Kezdetben Anatóliában, ahol keresztényként nem ajánlanám, hogy nagyon mutogasd a keresztedet, ha szeretnéd sértetlenül átvészelni a mindennapokat. Most, itt, Isztambulban, sokkal jobb a helyzet.”

Az oratórium egyfajta új otthona lett a fiatal férfiaknak és nőknek

Marcel története hasonló a szalézi udvarban élő fiatal férfiak és nők történetéhez, akiket egyébként összetéveszthetnének egy kellemes grillparti hétköznapi vendégeivel. De mindannyian a Közel-Keletről érkezett keresztények, és ebben a városban rekedtek, amely Ázsia Európába vezető kapuja, és egy teljesen felborult világ. „Őszintén szólva – mondja Andro, Marcel bátyja –, megcsúsztam volna, ha Simon atya és a többi testvér nincs itt. Az oratórium egyfajta új otthon lett számunkra.” Olyan hely, ahová a fiatal felnőttek visszatérhetnek. Mindig. Főleg azokban a pillanatokban, amikor a város pusztító ereje azzal fenyeget, hogy elnyeli őket.

Mert Isztambul megváltozott, mérhetetlenül megnőtt, és az egész régió zűrzavarával a menekültek központjává vált. Törökország csak Szíriából négymillió embert fogadott be hivatalosan azóta, hogy a háború mélységbe sodorta a szomszédos országot. Már a tálibok hatalomra kerülése előtt is nőtt az Afganisztánból érkezők száma. A szíriaiakkal ellentétben ők nem kapnak hivatalos védelmi státuszt az országban. Ez és Törökország gazdasági válsága, az összeomló valuta és az egekbe szökő árak megkeményítik a frontokat. Az első városokban zavargások voltak a bevándorlók ellen. Menekültekkel kapcsolatos hajtóvadászatokról készült videók keringenek a közösségi oldalakon. Aki teheti és van elég pénze, csempészeket fogad fel, akik megváltást ígérnek Európában, így az emberek kockáztatják az életüket az átkelések során.

Élet várakozó állásban

És Andro, Marcel és a többiek? Várnak. És már évek óta. Míg ez idő alatt menekültek milliói haladtak át Isztambulon, hogy innen illegálisan a szomszédos Görögországba és így az EU-ba juthassanak, a Simon atya és a szaléziak körüli keresztények maradtak. Miért? „Mert nem illegálisan akarunk utazni valahova, hanem egészen hivatalosan, papírokkal, meghívóval és vele a rendszeres új élet lehetőségével” – mondja Marcel. A családokat hivatalosan is nyilvántartásba vették az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál (UNHCR), és az elosztási programban részt vevő országok valamelyikétől várják a meghívást. Ezek közé tartozik az USA vagy Kanada, valamint Új-Zéland és Ausztrália, ami Marcel álmainak célpontja lenne. „Interjúkat készítettünk és átvizsgáltunk, mindent ellenőriznek, de egyikünk sem tudja, mikor jön a döntő hívás, hogy indulhatunk” – mondja Marcel –, ez lehet bármelyik pillanat, de akár évek is eltelhetnek. Legalábbis a barátoknál így volt.” Élet a várakozó állomáson, hogyan lehet ezt egyáltalán felfogni? Marcel elgondolkodik, és a szalézi házra mutat, a szívére és az égre. Ezután a csuklója belső felére mutat, ahol arab karakterek tetoválást alkotnak, amelyen ez áll: "Sötétség nélkül soha nem fogod látni a csillagokat."

Kemény dolog ez, Simon atyának is, aki napról napra a menekültekkel dolgozik. Este, amikor, mint ma, grillez velük. Reggel, amikor rendtársaival a családok gyermekeire vigyáznak. És délután, amikor ő tartja a hivatali órákat és a kétségbeesett sorokat, akik a szaléziak segítsége nélkül nem tudnának megélni ebben a városban. „Természetesen nem mindig könnyű. Gyakran a szenvedés és a tagadás történetei ezek – mondja –, de azt akarom, hogy a valamilyen módon marginalizált fiatalok úgy érezzék, hogy valaki törődik velük, támogatja, meghallgatja őket és... olyan dolgokba keveredik, amelyek mást nem érdekelnek. Ez volt alapítónk, Don Bosco fő gondja, és ez az enyém is.”

Simon Härting atya: "A csodálkozása Biblia egyik központi szava"

Az, hogy ő, a felső-bajor, egyáltalán idekerült a Boszporuszra, valószínűleg véletlen egybeesés. Mert valójában a tanulmányai után világi lelkipásztori hivatást érzett, és azzal fenyegetőzött, hogy egy vatikáni tartózkodása során teljesen kiszakad az egyházból: „Az egész papi felhajtás az idegeimre ment, mert a valódi hithez semmi köze.” Csak a föltúrt ingujjú szaléziakkal, akik foglalkoznak a dolgokkal, és élen járnak ifjúsági munkájukban, érezte úgy, hogy törődnek vele. Az a tény, hogy első állomását egy nehezen nevelhető fiatalok otthonában Németországban azonnal isztambuli kiküldetés követte, egyben próbatétel és lehetőség a 38 éves férfi számára. Ő itt sok minden egyben: nyitott fülű segítő a menekültek számára az oratóriumban. A német nyelvű közösség lelkipásztora, aki néha biciklivel vagy hajóval felkeresi nyáját a terebélyes metropoliszban. És egy pap is, aki misét celebrál a város idegen nyelvű gyülekezetei számára Isztambul csodálatos Szentlélek-katedrálisában. Egy nagy poszter lóg a kolostori szobájában. Azt írja rajta: ámulat. „Ez a Biblia egyik központi szava – mondja Simon atya –, ott újra és újra elhangzik: aztán jöttek a tanítványok, és elcsodálkoztak. Éppen ezt a csodálkozást lehet jól megtanulni Isztambulban. Például amikor török rendőrök jönnek be a székesegyházba egy afrikai külügyminiszter kíséretében, aki itt akart imádkozni, először nagyon kíváncsian körülnéznek, később pedig lelkesen fényképezkednek a püspökkel, még arra is megkérik, hogy állítsa be a keresztet a mellkasán, hogy a képen jól látsszon."

Csak egy dolog szomorította el Simont, aki olasz, haiti és ghánai rendtársaival alkotja a Don Bosco Szaléziak közösségét Isztambulban. Odavezet a templomhoz, először lépcsőn, majd létrán mászik fel, eltávolítja a pókhálókat, végül egy nyíláson át kimászik a tetőre. És hirtelen alatta van Isztambul. Isteni nézet és végső soron a félelem helye. Mert az 1846-ban épült székesegyház harangtornyát megrágta az idő vasfoga. A vakolat széttöredezett, már az omlást sem lehetett kizárni. Simon leült és leveleket írt, becsléseket és adományokat kért. Az isztambuli templomi harangoknak működniük kell, mivel Európában sokan tisztában vannak a város szerepével a kereszténység központi helyeként.

Amikor már rég besötétedett, véget ér az oratórium a lelkigondozói központ udvarán. A fiatal nők és férfiak csak lassan mennek kifelé. Az utcán még mindig csevegnek és nevetnek, mielőtt egy időre ismét eltűnnének ebben a gigantikus városban. De előtte fel lehet nézni a székesegyház frissen felújított tornyába. Még az éjszaka sötétjében is fényesen ragyog odafent a kereszt.

 

www.donbosco-magazin.eu/Szaléziak.HU

Kapcsolódó cikkek

Kongói Demokratikus Köztársaság – A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők segítése

Kongói Demokratikus Köztársaság – A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők segítése

#Szalézi világ 2023-11-11, Szombat

A Kongói Demokratikus Köztársaságot (KDK) az 1990-es évek óta folyamatos ellenségeskedés tapasztalja. A konfliktus különösen súlyos volt a Kongói..

Egyesült Államok – Szalézi programok, amelyek életeket változtatnak meg

Egyesült Államok – Szalézi programok, amelyek életeket változtatnak meg

#Szalézi világ 2023-09-25, Hétfő

A Szalézi Missziók, a Don Bosco Szaléziak egyesült államokbeli fejlesztési ága világszerte csatlakozik a katolikus szervezetekhez, ahol megemlékeznek a..

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek 109. világnapjára

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek 109. világnapjára

#Egyház 2023-09-24, Vasárnap

"Szabadon dönteni: menni vagy maradni?" Kedves Testvérek! Napjaink menekülthullámai egy bonyolult és sokrétű jelenségnek a tünetei, amelynek megértéséhez..

Péliföldszentkereszt - Fogadalomújítás

Péliföldszentkereszt - Fogadalomújítás

#Magyar Tartomány 2023-09-05, Kedd

Szalézi szerzetesi fogadalomújítást ünnepeltek a magyar szaléziak 2023. augusztus 26-án Péliföldszentkereszten. Két fiatal rendtárs, Berkeczi Szabolcs..

Kongói DK – Egy nyomorúság áldozatai, amely nem nevezi meg magát

Kongói DK – Egy nyomorúság áldozatai, amely nem nevezi meg magát

#Szalézi világ 2023-08-13, Vasárnap

Shasha Kituva falu egy kis része, Masisi területén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A falu ezen része a Kivu-tó partján található, a 2-es számú..

Címkék

 • 1% • 28EK • 29.EK • adomány • advent • Afrika • ajándék • akció • alapítás • alapítvány • Albertfalva • áldás • áldozat • alkalmazás • állandó • állás • Amerika • Amoris Laetitia-családév • Ángel Fernández Artime • animátor • Argentína • Ars Sacra Fesztivál • avatás • Ázsia • beiktatás • béke • betegség • bevándorlók • bíboros • bicentenárium • boldoggáavatás • boldoggáavatási eljárás • BoscoFeszt  • börtön • Brazília • búcsú • Budapest • bűnmegelőzés • bűvészet • Centenárium • cigány pasztoráció • Clarisseum • Colle Don Bosco • család • csapatépítés • cserkészek • csoda • DélAmerika • DélSzudán • ...
Összes címke
< Szlovákia – Zarándoklat Titus Zeman nyomdokainBrazília – Papucsok a xavante őslakosoknak >